lunes, 23 de junio de 2008

Parlament dia 22 de juny contra la central tèrmica

Abans que res en nom de l'associació de veïns “5a elevación” vull donar-vos la benvinguda a este acte de rebuig de la planta de generació d'electricitat que volen instalar a esta parcel·la d'aquí.


Faré un resum del projecte per a la gent que no té cap informació del mateix: Al mes d'abril va entrar a l'ajuntament de Crevillent per registre un document ambiental redactat per l'empresa irlandesa ESBI i enviat pel Ministeri de Medi Ambient. Esta empresa aprofitant el fet que la Cooperativa Eléctrica Benéfica San Francisco de Asís havia comprat anteriorment estos terrenys, sense comptar per a res amb l'opinió dels veïns colindants, per tal de construir una subestació eléctrica. Este document ambiental va ser reenviat pel Ministeri de Medi Ambient a l'ajuntament de Crevillent i algunes colles d'ecologistes per tal q donaren la seus opinió sobre si calia que este projecte passara per l'Avaluació d'Impacte Ambiental, un tràmit legislatiu que només han de complir les empreses generadores d'electricitat de més de 300 MW. Donat que aquesta central seria de 100 MW, el Ministeri abans de pronunciar-se sobre el tema vol conéixer l'opinió de l'ajuntament i de la gent implicada.


L'empresa ESBI, que vindria a ser una empresa similar a Iberdrola aquí, vol construir el que ells anomenen una miniplanta de generació d'electricitat de 100 MW de potència alimentada per gas natural aprofitant que aquí tenen a prop el gasoducte i la futura subestació. O el q és el mateix, una central tèrmica consistent en 2 naus industrials amb 2 ximeneres de 20 metres d'altura que cremaria gas natural i expulsaria uns 130 kg per segon de gasos i vapor de aigua a 450 graus de temperatura..

Cada nau industrial tindria una turbina similar a la dels avions soles que més grans que generaria sorolls i vibracions. Segons ens va contar la mateixa empresa ESBI, el funcionament de l'empresa seria només d'unes 1500 o 2000 hores a l'any. Entre 4 hores i 5,5 hores al dia. I a més en els casos d'urgència quan hi ha risc d'apagons. Estes són paraules de l'empresa. Nosaltres no ens creiem que se vagen a gastar 60 milions d'euros en montar una planta d'aquestes característiques per a usar-la només este reduit número d'hores. A més, pensem que després d'una miniplanta d'este tipus, poden vindre altres relacionades de la mateixa manera que va vindre esta, aprofitant una infraestructura que ja existirà.

Després d'informar-nos bé del que és una central tèrmica i el que suposa per a la salut de les persones i del nostre medi ambient, ens vam situar en contra i vam redactar una sèrie d'al·legacions que van ser enviades per fax al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.

Estes al·legacions van ser presentades a l'ajuntament que juntament a altres al·legacions particulars de veïns, colles ecologistes i partits polítics les va enviar al Ministeri de Medi Ambient. Paral·lelament, l'associació “Quinta Elevación” va iniciar una campanya de replegada de signatures que van ser adjuntades a les al·legacions, presentant més de 1000 signatures arreplegades en menys d'una setmana, el que simbolitza l'oposició dels crevillentins al projecte. Us volem agrair també l'ajuda que ens heu prestat en aquesta activitat que sense la col·laboració dels veïns ens haguera resultat impossible.

Altrament, vam mantindre contactes amb representants de diversos partits polítics de Crevillent: PSOE, PP, Iniciativa (Compromís) i Esquerra Republicana. Els tres primers que són els que tenen representants a l'ajuntament es van situar al nostre costat en la intenció de rebutjar aquesta central, com hem vist a la premsa durant l'ultim mes, i es van comprometre durant el Ple municipal del 27 de maig de 2008 a reunir-se i arribar a una mena de acord i/o declaració conjunta en contra de la central per part de tots els partits amb representació a l'ajuntament. Volem des d'aquesta tribuna encoratjar-los a arribar a este acord el més prompte possible. Hem d'agrair també a la gent d'Esquerra Republicana que tot i no tenir representació en l'ajuntament de Crevillent, es van posar del nostre costat des del primer moment i ens vam brindar l'oportunitat d'establir contacte amb un dels seus diputats a Madrid. Fruit d'este contacte amb el diputat Joan Tardà del grup parlamentari d'Esquerra hem pogut redactar una sèrie de preguntes sobre este projecte que van ser presentades al govern espanyol el dia 12 de juny i de les quals encara esperem resposta.

Dintre de les properes accions que farem podem anomenar:

·Xarrada el dia 27 de juny, divendres que vé a la Casa de Cultura de Crevillent amb un expert en el Parc Natural del Fondo que ens parlarà de com podria afectar al nostre paratge natural més proper la instal·lació d'una central tèrmica.

·Una propera xarrada amb metges que parlen dels efectes de les centrals tèrmiques sobre la salut de les persones.

·No es descarta una concentració al centre de Crevillent per tal d'arreplegar el màxim número de gent possible i a tots aquells que per diversos motius no poden estar hui aquí.


Situació actual


El projecte continua estant en procés de consultes prèvies al Ministeri de Medi Ambient. Encara es poden enviar al·legacions a este procés. Si esteu interessats en escriure més al·legacions ara xarrem i us passem el contacte. Tingueu en compte que contra més al·legacions i de diferent tipus i diferent redacció es presenten més força anem a tenir davant del ministeri.

Els tràmits que ha de passar el projecte una vegada el Ministeri de Medi Ambient es pronuncie, és a dir dóne la seua opinió sobre si esta central ha de passar pel procés d'Avaluació d'Impacte Ambiental o no són:

  1. Aprovació del projecte per part del ministeri d'Indústria. ESBI ens ha dit que tenien ja una opinió favorable, però el projecte no està ni redactat ni presentat així que també podrem al·legar davant este ministeri si passa l'Avaluació Ambiental.

  2. Han d'obtindre també el vist i plau de la Generalitat Valenciana ja que han de fer un altre tràmit legal a esta administració en elqual podrem al·legar també.

  3. Finalment, han d'obtindre la requalificació dels terrenys per part de l'ajuntament de Crevillent que es converteix així en ser qui té la ultima paraula sobre l'assumpte ja que si no considera la requalificació del terreny de rústic a industrial ni els dóna llicència d'obra no poden actuar.


Finalment, farem cas a un dels consells que ens va donar el representant d'ESBI, ells no faran res que siga en contra de la legalitat -en matèria de contaminació ambiental- així que us animem a participar en els propers actes que farem amb l'objectiu de convéncer els nostres governants de l'oposició de la gent que vivim a Crevillent i localitats del voltant. Aquest projecte no compta amb el nostre beneplàcit perque significaria una contaminació directa del nostre entorn i està molt malament planificat en quant al lloc on es vol instal·lar. La nostra pedania ja té prou amb les instal·lacions que ja patim com l'autovia, el tren, l'AVE, el gasoducte i les línies d'alta tensió. Hi ha altres zones de l'estat que tot i no tenir empreses de generació elèctrica consumeixen molta més que nosaltres, com p. ex. La comunitat de Madrid que no té cap instal·lació per l'oposició de la seua presidenta E. Aguirre.

Moltes gràcies pel vostre suport.


No hay comentarios: